Ring 0760-148 000 eller skriv ett mail till bertil@solenergigruppen.se

Det finns olika typer av solpaneler:
-Polykristallina – Mörkblå celler, aluminiumfärgad ram och aluminiumfärgade montagedetaljer. Oftast billigast inköpspris.
-Monokristallina – Svarta celler, svart ram och svarta montagedetaljer. Något dyrare och något effektivare än poly.
-Glas/glas panel – Finns i både poly och mono, samt med- och utan ram. Dessa har en härdad glasskiva även på panelens baksida. Det gör panelen starkare och därmed kan man tillverka den utan aluminiumram. Den stora fördelen med glas/glas är garantin. Hela 30 års produktgaranti samt minst 90% kvarvarande effekt efter 30 år!


De vanligaste typerna av solpanel består av 60 eller 72 st solceller (6 x 6 tum). Inom panelen är CELLERNA seriekopplade. Även PANELERNA på ditt tak är seriekopplade i uppemot 20-25 paneler per slinga. Om en vanlig panel skuggas bryts den elektriska kretsen och elproduktionen upphör nästan helt i dessa 25 paneler. Om skuggan återkommer varje dag, t.ex. från en skorsten, och om skuggan dessutom ”vandrar” över taket när solen flyttar sig på himlen, kan det betyda att anläggningen knappt producerar någon el alls.

Det kan räcka med att en enda cell (6 x 6 tum) skuggas, för att uppemot 25 paneler ska tappa den mesta produktionen.

-Smarta paneler – Finns i både poly och mono. Grundregeln är att inte montera paneler i skuggade lägen, men om så ändå sker ska man välja en smart panel. Blir det skugga på en smart panel, är det endast den enskilda panelen som tappar produktion. Övriga paneler i slingan producerar el motsvarande vad solinstrålningen ger för tillfället. ”Smartheten” sitter inbyggd i panelen och de fungerar tillsammans med växelriktare av alla fabrikat.

-Solar Edge – Fabrikat där man kopplar in en separat ”optimerare” till en osmart panel för att få den smarta funktionen. Fungerar endast tillsammans med Solar Edge’s egna växelriktare. Samma funktion som vanliga smarta paneler. Nackdelarna är att optimeraren är en extra del i montaget, är en extra del som kan gå sönder (men den har 25 års garanti) och den kan i visa fall kräva lite högre startström, vilket gör att det krävs lite mera solinstrålning innan panelerna börjar producera el. Fördelen är att man kan se driftdata för varje enskild panel i mobilapp/webbportal.

Följ oss i sociala medier!