Ring 0760-148 000 eller skriv ett mail till bertil@solenergigruppen.se

Projektering

Hur stor anläggning skall du installera?

 

  • Nuvarande årsförbrukning

På din elräkning kan du se beräknad årsförbrukning. Vill du ha bättre kontroll, kolla gamla pappersräkningar, eller logga in på nätbolagets hemsida. Ofta finns inloggningsuppgifterna på din pappersfaktura.

Solenergigruppen rekommenderar att du ska vara mikroproducent, vilket innebär att du ska sälja färre kWh, än vad du köper från ditt elhandelsbolag, på årsbasis. Med hänsyn till variationer i förbrukning/produktion, rekommenderar vi att du ska producera max 80% av din nuvarande årsförbrukning om du har en förbrukning på upp till ca 15-20.000 kWh/år. Har du en högre förbrukning kan det vara rimligt att du producerar max 90% av din nuvarande årsförbrukning.

Anledningen att vi rekommenderar denna ”försiktiga” produktion, är att du ska förbli mikroproducent även om förbrukningen sjunker och andelen såld el ökar under ett år.
Vill du producera mera än 90% är det viktigt att du är medveten om vad det innebär att gå från mikroproducent till småskalig elproducent. Prata med Skatteverket och ditt elnätsbolag för att få relevant information för just dina förutsättningar. 

 

  • Huvudsäkring

Huvudsäkringens storlek (Ampere) står också i räkningen från nätbolaget. Du kan även titta i elcentralen intill din elmätare, där har du tre porslinssäkringar. De flesta villor har 16-, 20- eller 25A säkringar. 

I prislistan för solcellspaketen står det vilken minsta huvudsäkring som krävs för respektive paket. Om din huvudsäkring är för liten kan det gå att öka den om din nätägares kabel in till ditt mätarskåp har tillräcklig kapacitet. Kontakta nätbolaget och fråga om det är möjligt och vad det i så fall kommer kosta (eventuell installationsavgift + högre månadskostnad på nätavgiften) så får du ta med kostnaden när du gör din kalkyl för solenergiprojektet.

 

  • Hur många paneler?

Hur många paneler ryms på taket (väggen, markställningen eller vart du nu tänkt placera dem)? Varje panel är ca 1 x 1,65 m och fästanordningarna bygger 2,5 cm mellan varje panel. Paneler från LG är ca 1,02 x 1,70 m. Titta i produktbladet för den panel du väljer.

Panelerna kan placeras stående/porträtt eller liggande/landskap. På ett vanligt tegeltak bestående av takstolar, råspont, papp, läkt och tegel går det åt en något mindre mängd montagematerial vid montage i stående format. 
De flesta kunder brukar välja antingen stående, eller liggande format, det är inte så vanligt att blanda på ett- och samma tak. Men på ett litet tak med mycket hinder kan det ibland vara nödvändigt för att få plats med tillräckligt många paneler.

Mät taket från takfot till taknock samt från vindskiva till vindskiva. Har du hinder i form av takfönster, skorsten, avluftning, antenner, räcken, snörasskydd så mät in dem också. 
Panelerna ska inte gå högre upp än nockpannan. De ska inte heller gå ut över överhänget vid takfot och gavel. Det har att göra med att hållfastheten är sämst och vindlasten är högst runt takets ytterkanter.

Det är alltid gratis att få en offert av oss.

 

  • Specifika önskemål

Poly? Mono? Glas/glas? Smarta paneler? Solar Edge? Svarta? Blå/alu? Delvis genomskinliga? Lång garanti? Billigast möjliga? Du är alltid välkommen att höra av dig vid frågor, så gör vi vad vi kan för att hjälpa dig att hitta den bästa lösningen just för dig.

 

  • Budget

Du ser i prislistan vad de olika paketen kostar. Behöver du hjälp med finansieringen är det vanligaste sättet att man kontaktar sin bank och bakar in det i huslånet.

 

  • Lämpligt paket

Titta i prislistan vad ett paket som matchar dina förutsättningar kostar. Det finns info om antal paneler, minsta huvudsäkring samt pris i samtliga paket.

 

  • Bygglov

Kontakta bygglovsavdelningen på din kommun och fråga om du behöver bygglov för solpanelerna. Be dem gärna skicka beskedet via mail, så du får ett skriftligt svar som du kan spara.
Behöver du bygglov så skriver vi in i köpeavtalet att beställningen hävs om du inte får bygglov. Du betalar ingenting-, och inga paneler skickas innan du fått bygglovet.

 

  • Investeringsstöd

Som företagare måste du söka stödet innan du startar projektet.
Som privatperson måste du söka det senast 6 månader efter att du startat projektet. Självklart hjälper vi er med uppgifter till ansökan.

Följ oss i sociala medier!